autoband vervangen met krik

Een stapsgewijze handleiding: Hoe zelf autobanden vervangen?

Het vervangen van autobanden kan een tijdrovende en soms kostbare klus zijn. Veel automobilisten kiezen ervoor om deze taak uit te besteden aan een garage. Hoewel dit een eenvoudigere optie lijkt, kun je ook zelf je autobanden vervangen en geld besparen. In deze stapsgewijze handleiding zullen we bespreken hoe je dit zelf kunt doen.

autoband vervangen


Hier zijn de 8 stappen voor het vervangen van autobanden


Stap 1: Verzamel de juiste gereedschappen

Voordat je begint met het vervangen van een autobanden, is het essentieel om alle benodigde gereedschappen bij de hand te hebben. Dit omvat een krik, om de auto veilig op te tillen; een wielmoersleutel, voor het losdraaien en vastdraaien van de wielmoeren; een momentsleutel, om de wielmoeren met de juiste kracht aan te draaien en zo te zorgen voor veiligheid op de weg; en een bandenpomp, om de vervangen band tot de aanbevolen druk op te pompen. Het gebruik van de juiste gereedschappen zorgt niet alleen voor een efficiëntere bandenwissel, maar vermindert ook het risico op schade aan de auto of persoonlijk letsel.

Stap 2: Parkeer op een veilige en vlakke locatie

Het is cruciaal om je auto op een vlakke en stabiele ondergrond te parkeren voordat je de band vervangt. Dit voorkomt dat de auto verschuift of kantelt wanneer deze op de krik staat. Activeer de handrem stevig om te voorkomen dat de auto gaat rollen. Het uitschakelen van de motor zorgt voor extra veiligheid tijdens het werkproces. Het kiezen van een veilige locatie vermindert ook de kans op ongevallen of hinder voor het verkeer.

Stap 3: Positioneer de krik correct

Het vinden van het juiste punt onder het chassis van de auto om de krik te plaatsen, is een stap die precisie vereist. Dit punt is vaak aangegeven in de gebruikershandleiding van de auto en zorgt ervoor dat de krik de auto effectief en veilig kan optillen. Zorg ervoor dat de krik stevig en stabiel staat voordat je deze gebruikt om het voertuig op te tillen. Het correct plaatsen van de krik helpt om schade aan de auto te voorkomen en zorgt voor een veilige werkomgeving tijdens het vervangen van de band. Het wiel moet volledig van de grond zijn voordat je verdergaat, om gemakkelijke toegang tot de wielmoeren te garanderen en de vervanging soepel te laten verlopen.

Stap 4: Draai de wielmoeren los met de wielmoersleutel

Bij het losdraaien van de wielmoeren is het hanteren van een kruispatroon of diagonale volgorde cruciaal om de druk gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat het wiel scheef komt te zitten. Begin bijvoorbeeld aan de rechterbovenkant en verplaats je vervolgens naar de linkeronderkant, en ga zo door totdat alle moeren los zijn. Deze methode helpt ook om te voorkomen dat het wiel onbedoeld vastklemt aan de naaf, vooral bij voertuigen die niet recent zijn onderhouden of die zijn blootgesteld aan corrosieve omstandigheden.


Stap 5: Verwijder het oude wiel en plaats het nieuwe wiel

Til het oude wiel voorzichtig van de naaf en zet het opzij. Lijn vervolgens het nieuwe wiel uit met de wielbouten of -moeren op de naaf en plaats het wiel voorzichtig. Zorg ervoor dat de bouten of moeren correct zijn uitgelijnd met de gaten in het nieuwe wiel om problemen met het monteren te voorkomen. Een goede uitlijning zorgt voor een soepele montage en vermindert het risico op kruisdraden of andere montageproblemen die de veiligheid van het voertuig kunnen beïnvloeden.

Stap 6: Draai de wielmoeren handmatig aan en gebruik vervolgens de momentsleutel voor de definitieve bevestiging

Begin met het handmatig vastdraaien van de wielmoeren om ervoor te zorgen dat het wiel goed gepositioneerd blijft. Gebruik daarna de momentsleutel om ze verder aan te draaien volgens het door de autofabrikant aanbevolen aanhaalmoment. Het correcte aanhaalmoment zorgt voor een veilige bevestiging van het wiel aan de auto, voorkomt dat de moeren tijdens het rijden losraken, en voorkomt schade aan de wielnaaf of -bouten door te strak aandraaien. Het volgen van deze specificaties is essentieel voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers.

Stap 7: Laat de auto zorgvuldig zakken met de krik

Nadat je de wielmoeren hebt aangedraaid met de momentsleutel, is het tijd om de auto langzaam en voorzichtig terug op de grond te laten zakken. Dit doe je door de krik langzaam te laten zakken, waarbij je constant controleert om zeker te zijn dat de auto stabiel blijft. Zodra de auto volledig op de grond staat, verwijder je de krik en geef je elke wielmoer een laatste controle om zeker te zijn dat alles stevig vastzit. Deze laatste controle is cruciaal om te verzekeren dat het wiel goed bevestigd is en er geen risico is op losraken tijdens het rijden.

Stap 8: Controleer en pas de bandenspanning aan

Nu het nieuwe wiel geïnstalleerd is, is het belangrijk om de bandenspanning te controleren. Gebruik een betrouwbare bandenpomp met een drukmeter om de huidige bandenspanning te meten. Vergelijk deze met de aanbevolen bandenspanning die doorgaans te vinden is in de gebruikershandleiding van je auto of op een sticker aan de binnenkant van de deurpost aan de bestuurderszijde. Indien de bandenspanning te laag is, vul je de band tot de aanbevolen waarde. Een correcte bandenspanning is essentieel voor de veiligheid, brandstofefficiëntie en de levensduur van de band. Zorg ervoor dat deze stap zorgvuldig wordt uitgevoerd om optimale rijprestaties te garanderen.

Het zelf vervangen van je autobanden kan wat oefening vergen, maar met de juiste gereedschappen en wat geduld kun je deze klus zonder al te veel problemen klaren. Wees ervan bewust dat veiligheid altijd voorop staat en raadpleeg indien nodig een professional. Klik hier voor details!

BEKIJK ONZE WINKEL