Welke mountainbikebanden zijn geschikt voor welk terrein?

Het voordeel van je mountainbike is dat je ieder terrein trotseert op deze fiets. Dan is het wel belangrijk dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Door de banden van je mountainbike aan te passen, maak je zelfs de meest ruige tocht wat comfortabeler. Maar welke mountainbikebanden zijn geschikt voor welk terrein? Hier vind je een handig overzicht en ontdek je waarom het zo belangrijk is om je banden af te stemmen op het terrein.

Waarom zijn de juiste mountainbikebanden zo belangrijk?

set fietsbanden
Er zijn drie factoren waar je op wilt letten tijdens het mountainbiken: je grip, je snelheid en je rolweerstand. Het zijn vooral de banden die invloed hebben op die factoren. Het terrein waarop je fietst heeft ook weer invloed op hoe de banden presteren. Rijd je over een zeer gladde ondergrond met banden die weinig grip hebben? Dan is de kans op een ongeluk groot. Op een vrij vlakke ondergrond is het juist zonde om banden met een zeer grof profiel te gebruiken. Dat zorgt voor onnodige vertraging, waardoor jij je topsnelheid niet haalt.

Probeer dus altijd mountainbikebanden uit te kiezen die bij jouw fietsroute passen. Dat is zeker belangrijk wanneer je altijd op zoek bent naar manieren om je persoonlijke records te verbreken. Door de juiste banden te gebruiken, is het een stuk makkelijker én veiliger om op hoge snelheid over het parcours te razen.

Banden voor in de modder

Fietsbanden voor droog bos

Heeft het flink geregend en verwacht je een modderige route te gaan rijden? Dan is het belangrijk om voor banden met extra goede grip te kiezen. Echte modderbanden hebben grote noppen die ver uit elkaar staan. Hierdoor kan de modder ook weer afgevoerd worden. Ze zijn ook smaller dan gemiddelde banden. Daardoor rijd je niet over de modder, maar snijdt de band er als het ware doorheen. Zo kan de band grip krijgen op de ondergrond onder de modder.

Het nadeel van deze banden is dat ze niet geschikt zijn voor andere ondergronden. Je hebt aanzienlijk minder grip op een normaal bosterrein en zeker niet genoeg stabiliteit wanneer je over stenen fietst. Je moet de bandenspanning ook altijd erg hoog houden om goed door de modder heen te kunnen rijden.

Banden voor droge bosgebieden

Fietsbanden voor modderige gebieden

Op een droge bosondergrond heb je weinig grip nodig. Daarom gebruik je banden met weinig tot geen noppen. Koop een aantal banden die aan de overdekte wel kleine noppen hebben, zodat je wat meer grip hebt in een scherpe bocht. Het loopvlak mag verder vrij egaal zijn. Dit zorgt voor een beperkte rolweerstand, waardoor je op topsnelheid over de droge grond rijdt.

Banden voor natte bosgebieden

Fietsband voor natte bossen

De bossen in Nederland zijn vaak wat nat. Dat brengt zeker voor stukken waar weinig zonlicht komt. De natte ondergrond zorgt voor iets meer gladheid. Daarom heb je banden met grovere noppen nodig voor deze gebieden. Zorg ervoor dat de noppen niet alleen aan de zijkant zitten, maar ook op het loopvlak. De noppen mogen wel dicht bij elkaar staan. Hierdoor heb je toch wat minder rolweerstand dan wanneer je banden voor in de modder gebruikt worden. Het kleine beetje ruimte tussen de noppen is voldoende om extra modder te voeren tijdens het fietsen.

Banden voor rotsachtige gebieden

Speciale fietsbanden voor rotsachtige gebieden

Misschien verruil je het bos liever voor een rotsachtig terrein. Dan heb je echt speciale mountainbikebanden nodig. Deze banden zijn een stuk breder dan gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat de banden meer contact maken met de ondergrond en daardoor ook meer grip hebben. Hoge noppen zijn ook een vereiste voor dit terrein. Ook deze dragen bij aan je grip op de mountainbike.

Bij zeer ruige gebieden, bijvoorbeeld met losliggende stenen of heel oneffen rotsen, is het aan te raden om voor verstevigde banden te kiezen. Deze zijn verstevigd met nylon. Dit sterke materiaal kan tegen een stootje en voorkomt dat je band meteen lek is wanneer je over een uitstekende steen fietst.

Allround mountainbikebanden

Allround Fietsband

Misschien zit je er helemaal niet op te wachten om voor iedere tocht je banden te verwisselen. Of vind je het juist leuk om over gevarieerd terrein te fietsen. In dat geval zijn allround banden een goede keuze. Deze bieden een beetje van alles. Ze zijn licht, hebben een lage rolweerstand en een gemiddelde grip. Zo zijn de banden uitgerust met noppen in verschillende hoogtes. Dit zorgt ervoor dat de banden op vrijwel alle terreinen redelijk goede grip hebben.

Deze banden zijn voornamelijk een goede keuze wanneer je niet altijd op topsnelheid hoeft te fietsen. Het is misschien niet je doel om records te verbreken, maar om juist op je eigen tempo te genieten van leuke mountainbikeroutes. Allround banden ondersteunen je dan prima. Ze zijn niet perfect afgestemd op ieder terrein, maar bieden wel overal voldoende grip en veiligheid.

Speel met verschillende voor- en achterbanden

Je weet nu welke mountainbikebanden geschikt zijn voor bepaalde ondergronden. Nu is het tijd om jouw mountainbike helemaal te personaliseren. Dat doe je door ook te kijken naar de samenwerking tussen het voor- en achterwiel. Beide hebben een iets andere functie. Je voorwiel zorgt er vooral voor dat je grip hebt en moet makkelijk te besturen zijn. Je achterwiel draagt het meeste gewicht en moet dus vrij licht zijn en makkelijk rollen. 

2 verschillende fietsbanden voor en achter

Daarom is het soms beter om voor twee verschillende soorten banden te kiezen. Bij de voorste band let je vooral op een grover profiel of ga je voor een model met stevige noppen. De achterste band mag een iets minder grof profiel hebben, maar moet wel goed rollen. Voorkom dat het verschil tussen de banden té groot is. Bij een natte, zachte ondergrond wil je nu eenmaal goede grip hebben. Daarom moet de achterband ook geschikt zijn voor dit terrein. Het laatste wat je wil, is uitglijden wanneer je hard op de rem trapt.

Lees meer over Fietsbanden!

Op zoek naar de beste fietsbandenpomp? Bekijk onze winkel!